недеља, 01. април 2018.

Buhtle

Kada se odlučite da pravite dizano tetso, veoma je važno da imate kvalitetno brašno. Pola uspeha je u tome.
Nastranu tud i recept ako nemate volju i ako nemate brašno koje će biti takvog kvaliteta i tipa koje će dovesti do dobre u našem slučaju Buhtle.
Ja sam od nedavno počela da koristim brašno iz Novog Bečeja. U pitanju je Mlin Žitoprerada..

Koristila sam brašno Tip-500, a u Mlinu gde se melje žito imate i Tip -400 i Tip 850.
Brašno je lepo obrađeno i kvalitetno.
Tako da moja preporuka stoji za sve koji žele da se isprobaju u pripremi starih dobrih recepata.
Ono što me fascinira je i to što na svakom pakovanju brašna imate i jedan dobar recept.
Možda niste znali ali Buhtla je rođena sestra od gospođice krofne, zato kada je pravite posebno vodite računa o sastojcima.
Za pripremu ovih Buhtli sa pekmezom od kasjija je potrebno:
1kg brašna tip-500
1jaje 2 žumanceta
2 kašike šećera, 
pola kašike soli
1 kocka kvasca
100g otopljenog maslaca
400ml mleka
vanil šećer i naribana korica limuna.
Potrebno je još i pekmez od kasjije i prah šećer za posipanje.i malo otopljenog maslaca za premaz.

Priprema:

u 100ml mlakog mleka dodajte kašiku šećera i kocku kvasca.
Sve lepo izmešajte i ostavite na toplom da se zapeni.
Brašno prosejte dodajte jaje i žumance, ostatak mleka, šećer, malo soli i maslac.
Dodajte i penušavo mleko sa kvascem. Vanil šećer dodajte i naribajte koricu limuna.
zamesite meko tetso.
Dugo mesite rukama, dok se testo ne počne odvajati od vangle.
Prekrijte ga čistom krpom i ostavite da se udvostruči.
Kada testo naraste premesite ga i podelite na pola.
Svaku polovinu još na pola pa na pola i opet na pola, dok ne dobijete manje delove.
Ja sam imala 16 manjih loptica testa.
Svaku lopticu još jedared premesite i istanjite a unutra stavite pekmez.
Napravite lopticu i ređajte u podmazan pleh.
Kada sve napravite prelijte od gore lagano otoplejnim maslacem.
Ostavite Buhtle još 30 minuta da se odmore.
Potpom ih pecite na 200C .
Kada porumene, i kada se vidi da su pečene, trebaće nekih 45-60 minuta izvadite ih i ostavite malo da se ohlade pa preko njih pospite prah šečer pomešan sa vanil šećerom.
Fine meke  buhtlice možete jesti i dok nisu sasvim hladne ali vodite računa da vas posle ne boli stomak.


4 коментара:

  1. Slucajno sam na Pinterestu naletjela na ovaj blog i malo je reci da sam odusevljena.
    Ima na stotine blogova sa podrucja ex Yu, ali Vas ima ono nesto starinsko, nesto sto me podsjeca na pokojnu mamu i tete koje su odrasle u malom selu u Slavoniji na granici sa Vasom Vojvodinom....
    Odsad Vas redovno pratim...
    Pozdrav iz Cakovca, na sjeveru Hrvatske...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam. Drago mi je da me pratite. Nisam tolikobrevnosna kao nekad što sam bila ali i dalje po malo objavljujem

      Избриши
  2. Odličan post, jako mi se dopada tvoj blog :)

    ОдговориИзбриши